In 1874 werd in Enschede het eerste Volkspark van Nederland geopend. Geïnspireerd door voorbeelden uit Engelse textielsteden zoals Manchester was jet park vanaf de opening een uniek sociaal experiment dat er op gericht was de Twentse textielarbeiders lichamelijk en sociaal te verheffen.
Het Volkspark was een postuum geschenk van textielfabrikant Hendrik Jan van Heek (1814-1872) aan de stad en werd ontworpen door tuinarchitect Dirk Wattez. In 2024 bestaat het park 150 jaar. Net als Enschede heeft het Volkspark zich in die tijd meerdere keren opnieuw moeten uitvinden. Van sociaal experiment veranderde het in een podium waarop het zelfbewuste moderne Enschede zich toonde aan de wereld. De neergang van de textielindustrie liet haar sporen in het park na, net als het nieuw elan waarmee Enschede rond de eeuwwisseling de stadsvernieuwing ter hand nam.
In 2024 staat het park opnieuw op een kantelpunt. De klimaatopgave en de gebruiksdruk vragen om een nieuwe visie op de toekomst en een herinrichting van het park. De biografie van het Volkspark geeft houvast voor die toekomst. Want hoe kun je van richting veranderen als je niet weet waar je vandaan komt?
In opdracht van de commissie van beheer is voor het eerst in detail de geschiedenis van het park gereconstrueerd. Dit resulteert in een rijke biografie die de essentie van het Volkspark vastlegt, gezien door de ogen van diegenen die het de afgelopen honderdvijftig jaar lang hebben gekoesterd.
© 2023 Tijdlaag. Alle rechten voorbehouden. Ontwikkeld door SHOOPSHOOP media en marketing.